Logo (3)

Eksem kan behandlas naturligt

Är din hud röd, torr, skalig och kliar extremt mycket? Har du fått diagnos eksem? Det finns ett brett spektrum av orsaker och riskfaktorer som kan utveckla eksem, med symtom som kan manifestera sig olika hos olika människor.

 • Vad är eksem?
 • Det största organet
 • Hur behandla eksem med kost och näring
 • Hjälpmedel mot eksem
 • Eteriska oljor vid eksem
 • Kosttillskott vid eksem
 • Medicinsk Qigong vid eksem
 • Avgiftningsmeditation vid eksem
 • Akupunkturbehandling vid eksem
 • Att undvika

Vad är eksem?

Eksem är en inflammation i huden som gör att huden blir torr, röd och ofta kliar. Det finns många olika typer av eksem och det finns många orsaker till att det uppstår. Faktum är att eksem inte är ett tillstånd i sig, utan snarare en grupp hudproblem som inkluderar atopisk dermatit, kontakteksem, dyshidrotiskt eksem, handeksem, neurodermatit, nummulärt (mikrobiellt) eksem och stasis dermatit. Emellertid är eksem inte smittsamt.

Eksem förvärras av exponering för miljögifter såsom hushållskemikalier, tvättmedel, temperaturförändringar och torrt väder. Dålig diet, näringsbrist, stress och ångest kan bidra till dess utveckling.
 

Det största organet

Huden är det största och tyngsta organet som väger cirka 3,6 kilo hos en vuxen person, och som spelar en viktig roll inom immunförsvaret. Huden är en tröskel mellan det uttre och det inre och skyddar oss från skadliga ämnen att komma in i kroppen.

Enligt traditionell kinesisk medicin styrs huden av lungor som är ansvariga för korrekt öppning och stängning av porerna och för korrekt näring av huden. Lungor har nära relation till tjocktarmen som innehåller det största antalet immunceller i kroppen och som är ansvarig för att ta bort orena ämnen från kroppen och förhindra att de samlas i huden. När tjocktarmen blir trög (förstoppad) och oförmögen att rensa kroppen, tas giftiga ämnen upp i huden och dyker upp som skador som representerar fuktig eller giftig värme. Vid kroniskt eksem finns det ofta ett underliggande tillstånd av blodbrist, där blodet inte kan nära och fukta huden ordentligt.

Huden består av många lager som delas in i två distinkta delar - epidermis och dermis. Eksem påverkar den synliga, yttre delen av huden - epidermis, som sitter ovanpå det mellersta lagret dermis. Epidermis skyddar kroppen från mikrober och skadliga bakterier som kan tränga in i djupare lager av huden. Eftersom det är ett skyddande lager, förnyar sig epidermis genom att det tappar gamla skadade celler och växer nya, friska celler på sin plats. Denna process hjälper till att hålla hudens barriär stark och uthålig hos människor med frisk hud, och hos de som har eksem denna process är störd.
 

Hur behandla eksem med kost & näring

Många konsumerar livsmedel utan att tänka på vad det innehåller. Men det man äter hamnar så småningom i huden. Kemikalier och konstgjorda ingredienser kan orsaka allergiska reaktioner och påverka ditt immunsystem. Helsosam diet är inte bara det du äter. Utan också vad du ser, lyssnar, läser och alla människor du umgås med vid matbordet. Var därför uppmärksam på allt du stoppar i dig emotionellt, spirituellt, fysiskt och mentalt.

Gör en dagbok med anteckningar över dina måltider och var uppmärksam på dina fysiska och känslomässiga reaktioner när du äter. Det kommer att hjälpa dig att upptäcka vad som framkallar allergiska reaktioner som förvärrar ditt eksem.

 • Vatten är väldigt viktigt för att rena kroppen. Människor som dricker minst två liter vatten om dagen tenderar att ha bättre tarmfunktion och utveckla färre allergiska reaktioner. 
 • Ät mat som ger huden näring. Konsumera mer broccoli, maskrosblad, spenat, mungbönor, gröna linser, ärtor, kikärter, svarta bönor, limabönor, adzukibönor, pintobönor, pärlkorn, havre, och vattenkastanjer.
 • Ät hallon, papaya, ananas, körsbär, persikor, äpplen, päron, russin och druvor.
 • Ät morötter, vattenmelon, bryggerijäst, oliver och vintersquash.
 • Vildfångad fisk som är rik på omega-3 fettsyror kan hjälpa till att ge huden näring.
Eliminera livsmedel som kan utlösa eksem:
 • Bearbetade livsmedel som innehåller konstgjorda tillsatser, blekt vitt mjöl, socker, läsk, och kryddig, friterad och fet mat.
 • Undvik mejeriprodukter, ägg, skaldjur, kött, vete, majs, tomater, aubergine, jordnötter (de flesta nötter) och citrusfrukter.
 • Eliminera tobak (nikotin), koffein och alkohol.

Hjälp medel mot eksem

Några tips på vad du kan göra själv för att hjälpa återfukta huden och läka såren:

 • Mosa en liten rå potatis och applicera på det drabbade hudområdet. Byt varje 4: e timme tills huden förbättras.
 • Fukta huden med kalendulaolja två gånger om dagen.
 • Koka 2 dl pärlkorn och 2 dl mungbönor i 16 dl vatten i en timme. Drick 6 dl om dagen i en vecka, eller tills huden förbättras.
 • Upplös 5 ml havssalt och 5 ml borax i 2 dl ljummet vatten. Tvätta det drabbade området 2-3 gånger om dagen med för att förhindra hudsår och infektioner.
 • För att lindra klåda och hjälpa till att läka, om möjligt, blötlägg de drabbade områdena i naturlig svavel. Eller blanda 60 ml svavelpulver, 60 ml epsomsalt och 60 ml olivolja i ett ljummet bad hemma.

Eteriska oljor vid eksem

Observera att kosmetiska eteriska oljor är inte avsedda för denna endamål, på grund av att de är förfalskade med kemiska tillsatser, vilket gör oljorna kemiskt obalanserade, ineffektiva och till och med giftiga.

Terapeutiska eteriska oljor är mycket sällsynta och bör avskiljas från de mer allmänt tillgängliga eteriska oljorna för kosmetisk bruk som finns i de flesta hälsokostbutiker. Terapeutiska eteriska oljor definieras av renhet i både odlings- och destilleringsmetoder. De odlas organiskt i vilda naturen, därefter skördas och bearbetas på plats så att de inte förlorar sina värdefulla terapeutiska egenskaper, destilleras med lite värme som säkerställer att dessa värdefulla egenskaper inte förstörs. Dessa oljor levereras sedan till konsumenter utan några tillsatta kemikalier.

 • Vid utslag med klåda eller vid kronisk eksem använd Helichrysium Italicum.
 • För kliande, fjällande hud använd Melaleuca Quinquenervia (naouli). När klådan åtföljs av rodnad och hudskador använd Patchouli, Spearmint Romersk Kamomill eller Lavendel med Neem- och aprikoskärnolja som bärolja (alternativ kokosolja).
 • Melrose är en välbalanserad blandning med oljor Melaleuca (Melaleuca alternifolia), naouli (Melaleuca quinquenervia), rosmarin (Rosmarinus officinalis) och kryddnejlika (Syzygium aromaticum).

Klicka här om du vill beställa produkterna. Du måste först blir medlem för att kunna göra en beställning. Har du svårt att hitta produkterna? Tveka inte att kontakta mig så hjälper jag hjälper dig med det.
 

Kosttillskott vid eksem

Jag rekommenderar endast kosttillskott som är 100% rena naturprodukter av högsta kvalitet.

 • Life 9 kosttillskott med probiotika som är en kombination av nio gynnsamma bakteriestammar som är viktiga för att främja ett hälsosamt system, kan hjälpa till att ta bort giftiga ämnen och stödja ett hälsosamt immunförsvar.
 • Kosttillskott OmegaGize kombinerar kraften hos tre viktiga dagliga kosttillskott - omega-3 fettsyror, vitamin D-3 och CoQ10 (ubikinon).  OmegaGize innehåller bland annat eteriska oljor av kryddnejlika (Syzygium aromaticum), Tysk kamomill (Matricaria recutita), och grönmynta (Mentha spicata) som stödjer tarmsystem och stärker immunförsvar.
 • Kosttillskott Detoxzyme innehåller en kombination av kraftfulla enzymer som underlättar matsmältningen och främjar kroppens reningsprocess. Detoxzyme samverkar med kroppen för att stödja en normal matsmältning.
 • Kosttillskott Essentialzyme är en komplex dubbelskiktad kapsel med flera enzymer speciellt utformad att balansera matsmältningen och gynna den totala enzymaktiviteten.

Klicka här om du vill beställa produkterna. Du måste först blir medlem för att kunna göra en beställning. Har du svårt att hitta produkterna? Tveka inte att kontakta mig så hjälper jag hjälper dig med det.
 

Qigong vid eksem

Stress och ångest kan utlösa eksemattacker, så det är viktigt med övningar som minskar stress. Qigong är en utmärkt teknik som hjälper att återskapa emotionellt, spirituellt, fysiskt och mentalt balans i kroppen. Vill du lära dig medicinsk qigong? Klicka här för att ta reda på mer eller anmäla dig till kursen.
 

Avgiftningsmeditation vid eksem

Avgiftningsmeditation är utformad för att öka cirkulation och främja öppningen av porerna. Det ska göras inomhus och inte för kraftfullt.

 • Sätt dig bekvämt eller lägg dig ner på golvet på ryggen. Andas djupt och långsamt ner i buken. och med varje utandning säg ordet "lugn" i ditt sinne.
 • Börja med framsida av kroppen: börja högst upp i huvudet, andas in och ut medan du visualiserar musklerna i hårbotten. Säg "lugn" i ditt sinne vid varje utandning. Fortsätt andas och skanna din kropp genom att känna ansiktet, halsen, bröstet, buken, låren, knäna, kalvarna, vristerna och fötterna. När du har slappnat av dina fötter kan du visualisera hur alla spänningar i kroppen lämnar dina dig genom dina tår i form av mörk rök.
 • Fortsätt med  kroppssidorna: börja vid tinningar. Fokusera på sidor och övre extremiteter. Andas in och ut samtidigt som du känner hur musklerna runt tinningarna blir avslappnade. Säg "lugn" i ditt sinne. Fortsätt andas och skanna din kropp genom att känna käken, sidorna på nacken, axlar, överarmar, armbågar, underarmar, handleder och händer. När du har slappnat av dina händer helt och hållet kan du visualisera hur alla spänningar i kroppen lämnar dina dig genom dina fingertoppar i form av mörk rök.
 • Avsluta med baksida av kroppen: börja med att känna baksidan av ditt huvud och fortsätt med avslappning av hela kroppens baksida. Säg "lugn" i ditt sinne vid varje utandning. Fortsätt andas och skanna din kropp genom att känna baksidan av nacken ner till övre ryggen, mittenrygg, nedre delen av ryggen, lårens baksida, baksida av smalben, hälarna och till sist fötterna. Håll kvar fokus sedan på akupunkturpunkten [KI 1] Yong Quan på fotsulorna i 1 minut.

Öva denna övning i minst 15 minuter två gånger om dagen.
 

Akupunkturbehandling vid eksem

Traditionell kinesisk medicin ser god hälsa som en balans mellan kroppens inre system och miljön vi lever i. Förskjutning av balansen mellan energi (Qi), blod, yin och yang resulterar i utvecklingen av sjukdomar. Påverkan av miljöförhållanden som vind, värme, kyla, fukt och torrhet bidrar också till sjukdomen. Dessutom ser traditionell kinesisk medicin sinnet som ett kraftfullt inflytande på en persons hälsa.

Under årtusenden har traditionell kinesisk medicin (TKM) använt örter och akupunktur för att behandla olika sjukdomar, allt från inre hälsoproblem till hudproblem såsom eksem, akne, psoriasis, alopecia med mera.
 

Att undvika

Undvik exponering för miljögifter såsom hushållskemikalier, tvättmedel och temperaturförändringar. Dålig diet, näringsbrist, stress och ångest kan bidra till att eksem förvärras. Undvik uttorkning och förstoppning och håll huden fuktig. Undvik alkohol, tobak (nikotin) och koffein.
 

Med omtanke
Julius Lundberg

Kommentera gärna:

Meridia Holistisk Terapi

Telefon: 0707 28 07 01

Adress: Allfargatan 16, 385 31 Torsås