Logo (3)

Ge ditt barn en bra start i livet

Vi tror att vår hälsa formas endast av hur vi lever nu, eller hur vi hade det i barndomen, eller i moderlivet. Det stämmer till viss del, men det är inte så enkelt som vi tror.

 • Minska risk för vaniga folksjukdomar
 • Förberedelse inför graviditeten
 • Kinesisk embryologi & foster utbildning

Minska risk för vanliga folksjukdomar

Genom att leva hälsosamt kan vi minska risk för att senare i livet drabbas av vanliga folksjukfomar, men det finns bevis att det även finns samband mellan hur foster mår och vad det utsätts för i moderlivet, och hur hälsan långt upp i medelåldern påverkas redan från tiden hur våra föräldrar levde och mådde innan vi blev till.

I väst, cirka 7 - 8 veckor efter konstaterad graviditet, läggs det särskilt mycket fokus på moders livstil under graviditeten. Den blivande mamman får råd om vad hon kan äta och hur rökning, medicinering och alkohol påverkar fostret. Allt för att minska risken för att fostret påverkas negativt. Men moderns och inte minst faderns livsstil har en stor betydelse långt innan. Det spelar stor roll inte bara under den tidiga graviditeten men även före och under själva befruktningen.

Under tiden som de kvinnliga och manliga könscellerna mognar kan dessa celler påverkas av olika yttre faktorer och livsvanor. Det kan ta några månader för en spermie att bildas och den utvecklingen kan påverkas. Den kvinnliga äggcellen är också känslig och kan påverkas ända fram till dess att det har bäddats in i livmoderväggen. Därför förberedelser inför graviditeten är minst lika viktig som förberedelser inför förlossningen.
 

Förberedelse inför graviditeten

För att en graviditet ska inträffa finns det många faktorer i kvinnas och mans kropp som måste vara i balans. Inom den traditionella kinesiska medicinen (TKM) fokuserar man på att hjälpa kroppen att självkorrigera och förbättra reproduktionsorganens funktion och hälsa såväl som hela systemet. Det är den äldsta medicinen som fortfarande används och som har utvecklats under tusentals år.

Kvinnors menstruationscykel inom kinesisk medicin är en stor indikator på den allmänna hälsan. Därför oavsett om du försöker bli gravid eller genomgår en behandling för migrän, ångest eller något annat, spåras alltid information om din menstruationscykeln. När hälsan förbättras kan menstruationscykeln också påverkas. Allt hänger ihop, en behandling påverkar hela systemet och därför förbättrar även fertiliteten.

Att bli gravid är bara en aspekt av god reproduktiv hälsa. Nästa utmaning är att du ska kunna bära fostret hela graviditeten och därefter amma, ta hand om, älska, växa och vårda ditt barn från spädbarn till vuxen ålder. Att förbättra din hälsa innan du blir gravid kan förhindra hälsoproblem under graviditeten, fostrets utvecklingen, din hälsa och återhämtningen efter förlossningen och ditt nyfödda barnets hälsa även lägre fram i livet.

Här är lite tips på hur du kan börja att förbättra din hälsa långt innan graviditeten:

 • Se över din diet: spjälkning är roten till både energi och blodproduktion för befruktningen, därför en hälsosam tarm och kost är avgörande. Om du inte går på toa minst en gång om dagen börja med att eliminera de vanligaste matallergener som gluten,  mejeriprodukter och snabbmat från din diet för att se om dina symtom förbättras. Life 9 probiotika av hög kvalitet kan också vara till hjälp. Fokusera på organiska grönsaker, frukt, nötter, baljväxter, fullkorn och magra proteiner. Minimera eller ännu bättre om du kan eliminera bearbetade livsmedel, socker och godis, koffein, nikotin och alkohol. Om du är vegan eller vegetarian och har mycket lätta perioder, kan vara bra om du kompletterar din diet med veganskt proteinpulver.
 • Håll dig varm: se till att dina händer, fötter, rumpa och mage är alltid skyddade från vind och kyla. Undvik kall och rå mat. Ät varm och väl tillagad mat som är lätt att smälta. Det håller mjälten, magen och livmodern varm.
 • Träna mindre för att bli gravid: om du är van vid att träna hårt kan du behöva skära ner. Intensiv träning, mer än fyra timmar i veckan,  leder till sämre fertilitet. Minska därför till 75% - 80% under dina träningspass och försök ersätta en eller två sessioner med en mild yoga eller qigong. Om du inte har en träningsrutin ska du integrera måttlig daglig träning.
 • Besök närmaste akupunktör: ge ditt barn den bästa början i livet! Ditt barns hälsa beror på din hälsa långt innan befruktningen, därför det är av stor vikt att se över din allmänna hälsan och välbefinnandet i god tid. Det ger dig den bästa chansen att bli gravid naturligt och se till att din kropp är redo att vårda ditt barn. Akupunktur kan stärka dig och dina reproduktionsorganens funktion samt höja immunförsvaret.

Kinesisk embryologi & foster utbildning

I det forntida Kina hade många gynekologer stort fokus på vad de kallade "foster utbildning" - det vill säga, genom anpassad kost och miljö samt stort uppmärksamhet på kvinnans känslomässigtillstånd kunna påverka fosterutvecklingen på ett positivt sätt.

 • Första månaden: under den första månaden av graviditeten bör kvinnan äta närande och lätt matsmält kost. Varje månad närs fostret genom en kanal (meridian) i följande ordning: Lever, Gallblåsan, Perikardium, Trippelvärmare, Mjälte, Mage, Lungor, Tjocktarmen, Njure, Urinblåsan. Under den första månaden närs fostret genom Leverns meridian som hör till träelementet, enligt teorin om dem fem elementen, där surt smak hör till träelementet. Därför det är ganska vanligt att många gravida kvinnor utvecklar starkt sug efter livsmedel som smakar surt. Mamman får äta lite av de sura livsmedel om hon vill. Att äta mera korn bidrar till fostrets normala tillväxt och är särskilt fördelaktigt under den första månaden i graviditeten. Blodcirkulationen under den första månaden försämras därför kvinnan bör inte överanstränga sig fysiskt. Hon bör finnas i en trygg miljö så hon kan undvika att bli orolig eller rädd. Viktigt att känna till att fostret känner smärta när modern utsätts för kyla och är rädd när mamman utsätts för värme. Om mamman utsätts för bukspänningar, frekvent urinering och anddfådhet vid lätt ansträngning, bör hon äta svartbenad kycklingsoppa (svartbenad kyckling som föds upp i Kina är känd som blod-närande livsmedel). Får du inte tag på svartbenad kyckling går det även bra med frigående höns också.
 • Andra månaden: under den andra månaden av graviditeten bör kvinnan inte äta starkt, varm och torkande livsmedel och hon bör undvika sexuell aktivitet och överdrivet fysiskt arbete. Hon kan utveckla ledvärk över hela kroppen, vilket beror på fostrets tillväxt. Under denna period näras fostret genom Gallblåsans meridian. Här börjar fostrets ursprungliga Qi ta formen, därför det är mycket viktigt att modern tar på saker och ting väldigt lugnt. Viktigt att känna till att exponering för kyla kan leda till missfall och exponering för hetta kan göra att fostret blir svagt.
 • Tredje månaden: under den tredje månaden förändas fostrets kroppsform och kön och är fortfarande under påverkan av den yttre stimuli (på kvinnan). Under denna månaden närs fostret genom Hjärtats meridian. Om man vill ha en son, bör kvinnan öva på t.ex. att skjuta pilbåge. Om man vill ha en dotter, bör hon t.ex. hantera smycken. För ett snyggt barn bör kvinnan hålla ögonen på den vackra jadestenen. För ett barn med god hörsel bör hon spendera så mycket tid som möjligt i tystnaden. Om den blivande mamman lider av buksvullnader, värk i eller runt naveln eller upplever en känsla att energin sjunker neråt, bör hon äta tuppsoppa.
 • Fjärde månaden: under den fjärde månaden börjar fostret att absorbera essensen från moderns njurar för att bilda blodkärl och andra ihåliga organ. Vid denna tidpunkt närs fostret genom Trippelvärmarens meridian och kvinnan bör äta ris, fisk eller vildgås. Detta gör fostrets Qi och Blod starka, meridianer blir fria från hinder, hörseln blir känslig och bra, och ögonen blir klara och friska. Kvinnan ska ha det lugn och fri från alla känslomässiga störningar, och hon bör inte överäta, uatan äta sig lagom mätt.
 • Femte månaden: under den femte månaden av graviditeten närs fostret via Mjältens meridian och börjar fastställa sitt temperament genom att få Qi från kvinnans hjärtat. Det rekommenderas därför att kvinnan sover mycket, badar och byter kläder ofta och utsätts för solsken. Hon borde äta vete, nötkött, lamm och gojibär. Hon bör också balansera sött med surt och bittert med salt. Vid denna tidpunkt bildas även fostrets lemmar. Kvinnan därför ska varken gå hungrig eller äta för mycket, och hon ska inte äta torkande livsmedel. Hon borde inte få moxibustion eller varma kompress.
 • Sjätte månaden: under den sjätte månaden börjar fostret att ta emot lungans Qi från kvinnan och bilda senor. Vid denna tidspunkt bör kvinnan träna lätt och inte spendera för mycket tid inomhus. Hon borde åka till landsbygden för att titta på hästar eller hundar som springer. Hon ska äta viltkött. Det kommer att göra fostrets senor, muskler, ryggraden och huden starka och friska. Under denna månad närs fostret genom Magsäckens meridian. Fosterets mun och ögon bildas under denna månad. Kvinnan ska därför äta söt, men inte för mycket. Nu rör sig fostret mera, vilket kan leda till rastlöshet. Om kvinnan har en känsla att energi sjunker, har smärta i lemmarna och känner rastlöshet, kan Mai Men Dong Tang (Ophiopogon Decoction) vara till hjälp. Obs: kolla alltid med din akupunktör först!
 • Sjunde månaden: under den sjunde månaden börjar fostret att få Qi av kvinnans lever för att bilda ben. Kvinnan borde motionera och göra stretchövningar för att uppmuntra cirkulationen av Qi och Blood. Hennes sovrum ska vara torrt. Hon ska undvika kalla livsmedel och ska äta ris som ger näring åt fostrets ben och tänder. Under den här månaden närs fostret genom Lungans meridian, därför kvinnan ska inte prata högt eller skrika, hon ska inte heller bära för tunna kläder och hon ska inte bada för ofta. Om hon har en känsla att energi sjunker, fryser om händerna och fötterna, känner rastlöshet, buksvullnad, andnöd och ryggvärk, kan Cong Bai Tang (Allium Decoction) vara till hjälp. Obs: kolla alltid med din akupunktör först!
 • Åttonde månaden: under den åttonde månaden närs fostret genom Tjocktarmens meridian och börjar att få Qi av kvinnans mjälte för att bilda hud. Vid denna tidspukt bör kvinnan undvika känslomässiga upprörelser och öva på tyst andning för att upprätthålla sin Qi. Det kommer att främja en frisk, fuktig och glansig hud hos fostret. Kvinnan ska undvika överätandet och att bli arg. Om kvinnan har värk i kroppen, känner temperaturväxlingar mellan värme och kyla, känner rastlöshet, yrsel och har suddig syn, kan Shao Yao Tang (Paeonia Decoction) vara till hjälp. Obs: kolla alltid med din akupunktör först!
 • Nionde månaden: under den nionde månaden närs fostret genom Njurarnas meridian och börjar absorbera essensen av kvinnans  essens som främjar tillväxten av hud och hår. Vid denna tidspunkt har alla organ bildats klart. Hon ska äta söt och klär sig med lösa kläder och undvika fuktiga miljöer. Om modern har diarré, en känsla av tryck från fostret och andfåddhet, kan Ban Xia Tang (Pinellia Decoction) vara till hjälp. Obs: kolla alltid med din akupunktör först!
 • Tionde månaden: under den nionde månaden närs fostret genom Urinblåsans meridian. Fustrets alla organ är nu färdigt utvecklade. Kvinnan ska koncentrera sin Qi på den nedre Dan Tian (fyra fingerbredd under naveln) för att främja utvecklingen av den mentala förmågan hos fostret samt tillväxten av fostrets leder. När det är dags går graviditeten i avslut och kvinnan föder barnet.
Efter vatten är protein den viktigaste substans i kroppen. Proteiner är bygstenar för alla vävnader - för hälsosam tillväxt av skelett, muskler, bindväv, hud, hår, naglar och alla organ. Ditt barns hormoner och tillväxt, metabolism och sexuell utveckling behöver proteiner, vätska och pH-balans för att utveckla stark immunförsvar för att kunna bekämpa infektioner.

Om du är en strikt vegetarian, se till att skaffa dig kunskap så att du får i dig alla de 22 aminosyrorna i din diet varje dag.

Att äta rätt när du är gravid är en av de viktigaste tillfällen i livet. Tänk bara att den maten du äter närr inte bara dig, utan den bildar en helt ny människa. Så mirakulöst! Bon aptit, mamma!
 

Med omtanke
Julius Lundberg

Kommentera gärna:

Meridia Holistisk Terapi

Telefon: 0707 28 07 01

Adress: Allfargatan 16, 385 51 Torsås