Logo (3)

Syndrom Blod-hetta

Syndrom Blod-hetta

I den här artikeln beskriver jag lite närmare ett vanligt syndrom som kan orsaka en mängd olika symtom, både fysiska och emotionella. Ett syndrom som kallas Blod-hetta.

 • Blodet inom kinesisk medicin
 • Symtom vid Blod-hetta
 • Orsaker till Blod-hetta
 • Förhindra Blod-hetta

Inom traditionell kinesisk medicin klassificeras sjukdomar utifrån organ eller vital substans som har kommit i obalans och hur. Dessa obalanser (syndrom) kallas till exempel för stagnation av Lever Qi eller tomhet av Njure Yin.

Syndromdiferentiering inom traditionell kinesisk medicin skiljer sig från den västerländska medicinen, eftersom inom traditionell kinesisk medicin tar man hänsyn till symtom från hela kroppen och själen och ser på hur de förhåller sig till varandra. Till skillnad från västerlänsk medicin, där ser man generellt symptomen isolerat och behandlar dem en efter en.

Det är precise vad som menas när akupunktörer talar om att traditionell kinesisk medicin är en holistisk terapi. Det behandlar hela kroppen genom att ta itu med orsaken till en sjukdom - vilket betyder att man kan behandla flera olika symtom samtidigt.
 

Blodet inom kinesisk medicin

Syn på blodet inom traditionell kinesisk medicin är helt annorlunda än inom västerländsk medicin. Blodet inom traditionell kinesisk medicin ses som en form av Qi och som sådant har en betydligt större betydelse än att bara transportera ämnen runt kroppen. Blodet är ansvarigt för näring och fuktighet av alla vävnader i kroppen. Det håller huden, håret och naglarna friska och livliga, musklerna flexibla och synen skarp och klar. När akupunktörerna säger att man har Blod-brist kan någon av dessa vävnader vara alltför torr och dysfunktionell. Blodet fungerar också som en substans för Qi och bär det runt kroppen. Detta är en avgörande funktion eftersom utan blod skulle Qi inte kunna nå organen och musklerna och ge dem energi och värme.

Sist men inte minst har blodet som funktion att härbärgera Shen (sinne / ande). Blod arbetar nära hjärtat som en ankare för Shen för att hålla det lugnt och klart. När blodet är friskt kommer känslorna blir i balans och sinnet blir avslappnat, vilket ger oss lugn och djup sömn. Men om det finns så kallad Blod-brist eller Blod-hetta kan mental sjukdom uppstå. Detta kan manifestera sig som ångest och rastlöshet eller sömnlöshet. I svårare fall kan det leda till dramatiska humörsvängningar eller manisk depression.

För att vi ska mår bra måste blodet vara varmt och flyta fritt genom kroppen. Men om det blir för varmt kan problem börja uppstå.
 

Symtom vid Blod-hetta

När blodet blir för varmt kan det dyka upp olika symtom i hela kroppen och själen: 

 • Om Blod-hetta påverkar levern, resulterar detta i hudsjukdomar som är heta, kliande och röda. Detta kan inkludera eksem, akne, psoriasis etc. 
 • Om Blod-hetta påverkar hjärtat, har det en negativ inverkan på Shen (sinne / ande) och kan orsaka ångest, otålighet och mental rastlöshet. Detta kan i sin tur leda till sömnlöshet och i svåra fall kan orsaka humörsvängningar, arga utbrott eller maniskt beteende.
 • Om Blod-hetta påverkar livmodern kan det orsaka menstruationsstörningar. Menstruationsproblem på grund av Blod-hetta kännetecknas av en kort cykel och kraftiga blödningar med crimson rött blod. Kraftig blödning är ett vanligt symptom på Blod-hetta och det händer eftersom kroppen försöker kyla sig själv genom att bli av med hetan. Detta kan emellertid leda till fler problem på lång sikt, eftersom kraftiga blödningar kan orsaka brist på både Blod och Qi som i sin tur leder till brist på energi och trötthet bland andra symtom.

Orsaker till Blod-hetta

Blod bildas främst med hjälp av magens och mjältens funktion som transformerar och transporterar näringsämnen från maten. Därför felaktig diet som innehåller för mycket livsmedel av den varma naturen, till exempel kött, stark mat, koffein och alkohol, kan vara en av de vanligaste orsakerna till Blod-hetta. En annan vanlig orsak till Blod-hetta kan vara en långvarig emotionell stress. Känslor som ilska, frustration och till och med oro kan förhindra det fria flödet av Qi och Blod och får det att stagnera. När Qi och Blod stagnerar börjar de generera värme.

Slutligen kan Blod-hetta komma från yttre faktorer, till exempel genom att utsättas för alltför heta förhållanden. Även om denna orsak till Blod-hetta är mycket ovanlig kan det vara värt att överväga om du arbetar i en het miljö som ett kök.
 

Förhindra Blod-hetta

Ett av de bästa sätten att hålla kroppen sval och förhindra Blod-hetta är genom en diet som innehåller massor av livsmedel som är av den kalla naturen - detta betyder dock inte nödvändigtvis livsmedel som är kalla i temperaturen. Faktum är att kalla och råa livsmedel ses som skadliga för matsmältningsorganen inom traditionell kinesisk medicin.

När akupunktörer talar om kalla livsmedel, menar de faktiskt mat som har en energetisk kylande effekt på kroppen. Dessa livsmedel har vanligtvis ett högt vatteninnehåll och innehåller många färska frukter och grönsaker. Några av de bästa livsmedlen för att kyla blodet är:

 • Bladgröna grönsaker
 • Vattenmelon
 • Gurka
 • Mung bönor
 • Grönt te
Samtidigt bör du undvika att äta livsmedel som värmer blodet:
 • Varma kryddor (chilipeppar, ingefära, kanel)
 • Kött
 • Koffein (te, kaffe, energidrycker, choklad)
 • Alkohol
Förutom att reglera din kost kan du hjälpa till att förhindra Blod-hetta genom att hantera stress genom till exempel att öva avslappningstekniker som andningsövningar, meditation eller qigong. Samtalsterapi som kognitiv beteende terapi (KBT) är också en effektiv metod som kan hjälpa dig att utveckla effektiva problemlösningsstrategier.

Träning är ett annat användbart sätt att hantera stress, men du bör undvika allt som gör dig för varm och svettig. Därför är skonsamma aktiviteter som promenader, cykling och simning idealiska.

Genom att göra dessa enkla livsstilsförändringar bör du kunna hålla ditt blod svalt och undvika att utveckla symtomen på Blod-hetta. Har du redan drabbats av Blod-hetta? Vänta inte för länge. Ju snabbare du får en behandling destå lättare blir det att återskapa balansen.
 

Med omtanke
Julius Lundberg

Kommentera gärna:

Meridia Holistisk Terapi

Telefon: 0707 28 07 01

Adress: Allfargatan 16, 385 31 Torsås