Kost när man lever med Neuropati
- Meridia Holistisk Terapi AB
- 19 juni
- 4 min läsning
Uppdaterat: 25 juni
Neuropati är ett tillstånd som uppstår på grund av skador av nerverna utanför ryggmärgen och hjärnan. Världen över erbjuds det flera behandlingsalternativ för Neuropati, inklusive livsstilsförändringar för att lindra eller förbättra neuropatisymtom. Men livsstilsförändring kan vara en viktig del i behandlingen. Därför i denna artikeln kommer vi att ta upp några matval som kan vara till hjälp vid Neuropati.
Livsmedel att undvika vid Neuropati
En hälsosam kost kan göra stor skillnad för personer som lever med Neuropati. När man tittar på vilka livsmedel man ska undvika, bör man begränsa intaget av stärkelserika livsmedel och livsmedel med högt natriuminnehåll.
Här är en lista med livsmedel som har betydande källor till natrium:
Salt: både bordssalt och salt som tillsätts under tillverkning av mat är en stor källa till natrium.
Processat kött: skinka, korv, salami, bacon och andra charkuterier innehåller ofta mycket natrium.
Fisk och skaldjur: vissa fiskprodukter, som ansjovis, rökt fisk och vissa typer av skaldjur, kan vara en stor källa till natrium.
Oliver: både gröna och svarta oliver är naturligt salta och innehåller ofta mycket natrium.
Ost: vissa ostar, särskilt feta och lagrade sorter, innehåller höga halter av natrium.
Färdigmat: soppor, såser, pizza, pajer och andra färdigrätter är ofta rika på natrium.
Bröd: många sorters bröd innehåller tillsatt natrium.
Frukostflingor: vissa typer av frukostflingor kan innehålla höga halter av natrium.
Kryddblandningar och såser: sojasås, senap, ketchup och andra kryddblandningar och såser är en stor källa till natrium.
Snacks: chips, salta nötter och andra snacks är också kända för sitt höga källa till natrium.
Nyligen genomförda studier har visat ett samband mellan glutenkänslighet och nervsmärta, så det är bäst att hålla sig till de oraffinerade kolhydratalternativen.
Friterad mat: kan öka inflammation och förvärra Neuropati.
Alkohol: alkoholkonsumtion kan skada nerver och förvärra Neuropati.
Sötsaker och sötningsmedel: för mycket socker och sötningsmedel kan förvärra nervskador och inflammation.
Välj livsmedel med mindre mängd salt när du handlar och prova att smaksätta maten med andra kryddor som lök, vitlök, kryddpeppar eller lagerblad etc. Salt måste vara deklarerad på förpackningen så det går att jämföra. Välj livsmedel med nyckelhålet – de innehåller mindre mängd salt.
Varför mat är viktigt för nervläkning?
Våra nerver är komplexa och känsliga, vilket innebär att återhämtningen kan vara långsam när de skadas. Men med rätt näringsämnen och livsstil kan man skapa förutsättningar för kroppen att läka.
Att äta en mängd olika antioxidantrika, antiinflammatoriska och nervstödjande livsmedel kan inte bara minska smärta utan också främja långsiktig nervhälsa. En kost rik på dessa näringsämnen stödjer kroppens naturliga förmåga att reparera sig själv, vilket ger dig bästa möjliga chans till återhämtning.
Livsmedel som stödjer nervläkning
Avokado kan ge din kropp de nödvändiga näringsämnena för att stödja nervreparation, därför är avokado ett måste för alla med nervskador. Avokado är inte bara full av hälsosamma fetter, utan innehåller också kalium – ett mineral som hjälper till att reglera nervfunktionen. Kalium spelar en viktig roll för att upprätthålla den elektriska ledningsförmågan i nervsystemet. Låga kaliumnivåer kan orsaka nervsmärta eller förvärra befintliga skador.
Mörk choklad kan vara bra för nerverna. Den är rik på flavonoider, föreningar med antioxidativa egenskaper som hjälper till att minska inflammation och förbättra blodflödet till nerverna. Det som gör mörk choklad unik är dess förmåga att stimulera produktionen av serotonin - en signalsubstans som spelar en roll i smärtlindring. För de som lider av Neuropati kan detta innebära mindre obehag och snabbare läkning. För maximal effekt, välj mörk choklad med hög kakaohalt (70% eller mer).
Jordgubbar, blåbär och hallon är fulla av antioxidanter som hjälper till att reparera och skydda nerverna. Bär är rika på C-vitamin och polyfenoler, vilket minskar oxidativ stress och stödjer nervregenerering. Att regelbundet äta bär kan bidra till att minska inflammation och främja snabbare återhämtning från nervskador.
Vindruvor, särskilt röda, innehåller resveratrol, en förening som kan bidra till att förbättra blodflödet och nervregenerering. Vindruvor är rika på antioxidanter som hjälper till att skydda nerverna från skador orsakade av fria radikaler och inflammation.
Saffran är känt för att ha antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan skydda nerver från skador och minska inflammation i samband med Neuropati. Saffrans aktiva förening crocin kan minska neuropatisk smärta och andra relaterade symtom.
Magert protein från fisk och fågel kan hålla blodkroppar och nerver friska eftersom de har ett högt innehåll av vitamin B12 som hjälper till att stödja det centrala och perifera nervsystemet. Det säkerställer också effektiv överföring av nervimpulser. Fisk, som lax, är en utmärkt källa till Omega-3 fettsyror, som kan hjälpa till att läka nerverna.
Gröna bladgrönsaker är inte bara fulla av fibrer och andra näringsämnen, utan innehåller också magnesium, vitamin B-komplex, vitamin C och vitamin E, som är viktiga för nervsystemets funktion.
Att äta nötter som cashewnötter, mandlar och valnötter är bra för att stödja nervfunktionen eftersom de är rika på vitamin B. Nötter håller oss mätta längre eftersom de innehåller hälsosamt fett, vilket kan bidra till att förhindra överätning. Det är mycket viktigt vid Neuropati att hålla koll på sin vikt och sitt socker intag – nötter kan vara ett bra mellanmål att äta.
Brunt ris, havregryn, quinoa, fullkornsvete eller groddbröd är utmärkta val eftersom de innehåller mycket fiber, vilket hjälper mot inflammation.
Vi på Meridia Holistisk Terapi AB behandlar Neuropati med över tusen år gammal metod som inom praktik visats sig vara mest effektiv behandlingsmetod. De flesta av våra patienter kan känna förbättring redan under den första behandlingssessionen.
Opmerkingen